March 2, 2011

Art Blog - Simpel en Effectief ontwerpen

In een poging om mezelf bezig te houden met een wat meer doorlopend project wil ik eens kijken of ik een aantal blogposts kan maken betreffende mijn manier van werken.

Veel van mijn ontwerpen beginnen met een supersnelle schets of speedpaint van het betreffende onderwerp. Maar hoe kun je snel een ruimteschip zoals de U.S.S. Enterprise tekenen zonder dat je elk raampje hoeft in te kleuren - maar dat je direct kunt zien dat het een enorm ruimteschip is?

Als kind leren we ontzettend veel over de wereld om ons heen. Wanneer we poppetjes gaan tekenen geven we het eerst een hoofd, armen en de benen. Pas veel later geven we gedetailleerdere kleding, vingers en tenen of misschien wel een houding.



Toch zitten in deze simpele kindertekeningen een absolute essentie van het onderwerp. Als je kleine neefje aan komt lopen met een tekening van een rood blok met twee zwarte wielen - dan zien we direct dat hij een auto bedoelt, ondanks dat dat ontwerp nooit ook maar enigszins omgezet kan worden naar een werkend model.

Wat maakt een auto dan een auto? Dat is de essentie van elk ontwerp waarmee je zult beginnen. Veel mensen denken dat je bepaalde objecten goed moet kunnen tekenen wil je eenmaal succesvol zijn, maar de truc ligt hem eerder in je kennis. Weet je hoe een auto (ongeveer) werkt, dan kun je er een tekenen. Weet je hoe een tank ongeveer werkt, dan kun je er een tekenen. Wees een wandelende encyclopedie en vraag je af hoe en waarom de dingen zo in elkaar zitten.

Kijk maar naar het volgende voorbeeld: de BOOM. Als kind kun je met een beetje mazzel een (groene) cirkel op een stokje zetten. Als je al wat beter kunt tekenen geef je aan dat de boom blaadjes heeft, en teken je een rommelige (wolken) vorm die dat suggereert. Daarna komen de takken (waaraan de blaadjes zitten) en dan snap je wat een boom precies is.



Zelfde geldt voor het eerder genoemde auto ontwerp. Een blok op wielen geldt al bijna als auto. Geef het een meer T achtige vorm, details zoals koplampen, wieldoppen, ramen en deuren, en voila daar is je auto!



De problemen beginnen dan pas. Wanneer je volledig de essentie van het object snapt, kun je het toepassen op je eigen ontwerpen. Zodra er namelijk meer kenmerken van het object te zien zijn (de ramen van een auto, de deuren, de koplampen) zijn er veel meer ontwerpbeslissingen die je daarover moet nemen. Een Buick is geen Ferrari, en een Monstertruck is geen Volkswagen. Welke van deze richtingen ondersteunt het doel van je ontwerp? Moet de auto enkel over geasfalteerde wegen rijden - en de buren jaloers maken? Of moet hij over onbegaanbaar terrein raggen? Mag de bestuurder daarbij in de buitenlucht zitten of zijn de omstandigheden zo ruig dat zelfs de bestuurderscabine dicht moet?

Kortom, alle ontwerpen vergen een enorme bibliotheek aan kennis - snap waar het oorspronkelijke design op gebaseerd is, en pas dit aan naar het doel van jouw unieke ontwerp. Pas dan kun je je ontwerpen echt eigen maken.

No comments:

Post a Comment